2015-10-26

Bröd och skådespel åt folket

Den Aledemokratledda vänstermajoriteten har inte lyckats genomföra särskilt mycket under sitt första år vid makten. Detta har orsakat desperation och då lånar man sin nya taktik från det romerska imperiet - bröd och skådespel ska hålla folket lugna. 

Att göra någonting bra av jennylundsområdet stödjer vi gärna. Vi vill också se att området, som är en tillgång för hela Ale med sina strövområden och ridleder, fotboll, friidrott och inte minst bandy, får blomstra. Men är det rimligt att så mycket pengar läggs på så lite, och just nu? 

Kommunens ekonomi kommer att vara ansträngd under några år då vi står inför flera utmaningar samtidigt. Skatteprognoserna försämras hela tiden, utjämningssystemet förändras till Ales nackdel och samtidigt behöver vi bygga skolor och förskolor m m för att kunna växa.

Beslutet att investera 25 miljoner i Jennylundsområdet idag, kommer att kosta aleborna 3 miljoner om året i trettio år! Självklart är även satsningar på kultur och fritid viktiga för en växande kommun, det visade vi förra mandatperioden då moderaterna tillsammans med alliansen var i majoritet. Däremot är frågan om kommunen verkligen ska investera så mycket pengar som 25 miljoner, mestadels i en ridanläggning då det finns privata ridklubbar som inte får en enda skattekrona av politiken.

Ridsporten är viktig och stor i Sverige och Ale. Vi får dock inte glömma att ridskolor normalt inte drivs av kommuner, utan i privat form. Vi ser inget rimligt skäl till att konkurrera med alla de ridskolor runt om i vår kommun som driver fantastisk verksamhet helt på egen hand. Vi undrar hur majoriteten motiverar bygget av en premiumanläggning som samtidigt slår undan benen för flera företag i kommunen?

Moderaterna lägger i stället beslutsförslaget att avvisa investeringen på 25 miljoner och att använda 9 miljoner av årets resultat som ett bidrag till ridföreningen på Jennylund. Det bidraget gör att klubben kan, med hjälp av sina eldsjälar, bygga en ny anläggning, alternativt reparera den gamla, mycket billigare. Därtill behöver inte aleborna åta sig en 30 årig avbetalning, utan allt skrivs av i årets bokslut. De 9 miljonerna ska i så fall också ses som ett avslut i relationen mellan kommunen och föreningen, som efter bidraget blir ensamma fastighetsägare.

Jag tror att aleborna kloka nog att inte gå på sossarnas bröd och skådespelstaktik utan istället se, i och med vårt förslag ovan, att det finns en enklare och billigare väg framåt för alla inblandande parter.

Jag hoppas nu att alla alebor vaknar och hjälper till att stoppa slöseriet innan det har beslutats i fullmäktige. Ni kan göra skillnad! Skicka ett mail till paula.orn@ale.se och säg att ni inte vill ha en 30 årig baksmälla för ett kort lyckorus.

Mikael Berglund
Kommunalråd

RSS