Meröppna bibliotek 

Moderaterna tycker att biblioteken är otroligt viktiga, för bildningen och barns utveckling, läsförståelse och läslust. Vi tror på biblioteken som mötesplatser för kreativt skapande och fantasifyllda stunder. 

Vi ville ha bibliotek som faktiskt var tillgängliga för människor när de hade tid. Ingen ska behöva gå miste om de möjligheter som biblioteken erbjuder bara för att man arbetar vissa tider och öppettiderna är begränsade på grund av begränsade resurser.

Vi beslutade att införa meröppna bibliotek, först i Surte och i Skepplanda, vilket innebar att vi gick från 16,5 timmar öppet i veckan till 105 timmar. Nu är biblioteken där öppna varje dag mellan 06.00-21.00.  Genom ett inloggningssystem har vi ett effektivt och säkert sätt att kontrollera att ingenting förstörs eller blir stulet.

Det har varit en stor succé. Redan första halvåret med meröppna bibliotek ökade besöken med 93% och utlåningen med 20%. Vi ser att människor använder biblioteket spontant för att ha möten med sina föreningar, de bildar nya föreningar och bokcirklar och det har blivit en plats för studenter att plugga på. 

Hela idén bygger på att biblioteken tillhör alla, och vi alla har ett ansvar att vårda och ta hand om våra bibliotek, något som fungerar alldeles utmärkt. Tillsammans förbättrar vi Ale!

RSS